Wat als het klimaat verandert?
23 oktober 2018 

Wat als het klimaat verandert?

Wat als het klimaat verandert?
Op de vlucht
Op de vlucht

Zet maar vast in je agenda: 16 november Bruno Latour in Amsterdam. 

GRENZEN EN OGEN SLUITEN

Van je grond verdreven worden grijpt diep in. Je verliest alles wat je gewoon is, je familie, je vrienden, je buurt. Al is jouw stukje grond nog zo klein, het is je thuis, je worteling, je identiteit. Je verliest jezelf. Stel je dat eens voor. Juist dat is wat massaal staat te gebeuren. Als het klimaat verandert, waar kunnen we nog landen? Waar zijn we nog welkom?

Welk mens kan een ander mens zijn plek op aarde ontzeggen? Toch gebeurt dat, doen we dat steeds meer. Vluchtelingen zijn niet welkom, we sluiten de grenzen. En met het sluiten van de grenzen sluiten we ook onze ogen én ons hart. Meedogenloos, harteloos.

In de grond van ons hart zijn we niet onaardig, zijn we liefdevolle mensen. Maar als we zelf van onze grond verdreven dreigen te worden verandert er iets. De angst grijpt ons bij de keel en laat ons vergeten dat wie we zijn. We veranderen dan in dieren die hun territorium verdedigen en vijanden weren. 

KLIMAAT IS MEER DAN HET WEER

Bruno Latour, Frans socioloog en filosoof brengt het groeien van de vluchtelingstroom in verband met de kloof tussen arm en rijk, met de deregulering wereldwijd en met de klimaatverandering. ‘Klimaat’ wordt hier opgevat in de brede zin van de verhouding tussen mensen en hun materiële bestaansvoorwaarden. Er is dus echt meer aan de hand.

Hij ziet bijvoorbeeld geen leiders meer die zich verantwoordelijk voelen voor het volk. Integendeel, zij laten de mensen aan hun lot over en trekken zich terug in hun beschermde en afgeschermde buurten.

“Waar kunnen we landen?” is de titel van zijn nieuwe boek. Waar kunnen we landen als de migratiestromen groter worden door de veranderende klimaat? Gaan we elkaar de tent uitvechten? Of gaan we het bewonen van onze aarde herijken, met voor iedereen een plek om te aarden, te wortelen, je thuis te voelen? Wat doen we als het klimaat verandert?

GAIA, HET AARDSE SLAAT TERUG

Gaia, de aarde, zegt hij, slaat nu keihard terug. Ze laat zich niet langer leeg roven, uitputten en misbruiken. Ze is een speler in het spel geworden die ons dwingt rekening met haar te houden en haar te respecteren. Haar respecteren zal ook betekenen elkaar respecteren.  Dat is nu ver weg. We zullen het weer moeten leren, elkaar zien, zien hoe het is.

Hebben we de moed de werkelijkheid onder ogen te zien, zonder angst en kunnen we de neiging om weg te kijken weerstaan. Alleen dan kunnen we ook verantwoordelijkheid nemen voor ons handelen; naar elkaar, naar de grond waarop en waarvan we leven. Dat gaat voorbij aan de oude links-rechts tegenstellingen.

Lezing Bruno Latour

datum: 16 november 2018

deuren open: 19:00 uur

tijd: 19:30-21:30 uur

toegang: 25 euro, via Brainwash Festival

plaats: Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72, Amsterdam

sprekers: Bruno Latour, Arjen Kleinherenbrink & Nynke van Verschuer

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Cookies, zonder kunnen we niet