Page content

Mijn kracht. Een kijk op lichaamsenergie

Mijn kracht. Een kijk op lichaamsenergie

Zijn de eerste zeven jaar van je leven kennen vreugde en verdriet. Ze hebben van beide wat. Naar welke kant het doorslaat hangt van de omstandigheden af, zeg je dan. Maar dat is niet alles. Je bent er zelf bij, je reageert op die omstandigheden en trekt je conclusies. Als baby al. Geen rationele conclusies natuurlijk, het zijn meer gevoelsmatige en instinctieve reacties op pijn en frustratie.

Het zijn dit soort conclusies en reacties die je in je latere leven dwars gaan zitten. Lisette Schuitemaker noemt ze in haar gelijknamige nieuwe boek  ‘kindconclusies‘, wat ik een mooie benaming vind. De clou van deze kindconclusies is dat ze al heel vroeg ik je brein gaan zitten. Ze werken als een softwareprogramma dat voortdurend aan staat. De informatie die het verzamelt gebruikt het om zich te versterken en uit te breiden; naar je lichaam, naar je emoties, naar je hele systeem.

Emotionele programmering

Anders gezegd: je programmeert jezelf. Je programmeert de groei van je lichaam op alle vlakken. En je stuurt hoe je omgaat met emoties, met pijn, verdriet, woede. Na de eerste zeven jaar zit je voor de rest van je leven vast aan die programmering. Je doet bijvoorbeeld dertig jaar later alsof jij en de omstandigheden nog steeds zijn zoals toen, dertig jaar eerder.

Dat is natuurlijk ziet zo, elk weldenkend mens begrijpt dat. Maar toch, als we er niets aan doen gedragen we ons als baby’s. We reageren op  dezelfde manier op frustraties en teleurstellingen; we eisen aandacht, streven naar onmogelijke perfectie, houden ons in of verborgen, slaan er driftig bovenop.

Wilhelm Reich noemt dat dat de vorming van karakter als verdediging tegen de pijn en angst die het bestaan nu eenmaal met zich mee brengt. Alexander Lowen ontwikkelde daarna de bio-energetica als methode om die programmering ongedaan te maken en mensen te bevrijden van de dwang van hun karakter. Eva Broch en John Pierrakos zagen karakter niet negatief maar als noodzakelijke vorm om tot bewustzijn te komen. Zij wezen op de verborgen schat in ieder karakter, de mogelijkheid om je bewust te worden van je innerlijke wezen, je zielekracht.

Emotioneel Lichaamswerk

In mijn begeleiding wil ik mijn ervaring met deze lijn delen én persoonlijk maken. De weg naar realiseren van je zielekracht, je innerlijke kracht met al je kwaliteiten kan niet anders dan via je lichaam gegaan worden. In de bouw  en de spanning van je lijf ligt de vrijheid van Zijn en Bewustzijn verborgen. Aan jou om die schat te vinden en te delven.

Praktisch gaat het eerst om inzicht in je psycho-fysieke systeem en om lichaamsoefeningen en -methoden die helpen om je te bevrijden van vastzittende emoties en welgemeende maar kinderlijke overtuigingen. Vervolgens gaan we met meditatie en introspectie aan de slag om ons klaar  te maken voor de instroom van Vrij Bewustzijn en onbelemmerde zielekracht. Je zult zien dat je al aanwezige kwaliteiten en talenten in kracht toenemen. Dat is jouw kracht.

 1. Aanbevolen literatuur:
  1. Lisette Schuitemaker: De vijf kindconclusies, Uitgever Land van Oorsprong 2011.
  2. Alexander Lowen: De spiritualiteit van het lichaam. Uitgeverij Servire
  3. Laurence Heller c.s. Healing developmental trauma, Uitgever North Atlantic Books
 2. Je kunt nu ook een afspraak met mij maken: per email of telefonisch (06) 51920377.

  Comment Section

  0 reacties op “Mijn kracht. Een kijk op lichaamsenergie

  Plaats een reactie


  *